Historie

 

Terug

 

De familie Haverhoek-Looy houdt zich al jarenlang bezig met de fokkerij van Appaloosa rijpaarden. Deze fokkerij staat bekend onder de naam Stal Palousa, zie hiervoor onze website:/ Stal Palousahttp://www.promedmail.org/pls/otn/f?p=2400:1001:659062636864215::NO::F2400_P1001_BACK_PAGE,F2400_P1001_PUB_MAIL_ID:1000,813

Naast de fokkerij van deze Appaloosa rijpaarden was er van oudsher ook altijd nog een shetland pony aanwezig, Frieda. Toen Frieda hoog bejaard was (35 jaar) en het er naar uit zag dat zij niet lang meer te gaan had werd besloten om een mini Appaloosapony aan te schaffen. Dit diende een kwaliteitsvolle pony te zijn waar mee gefokt kon worden. Het viel echter niet mee om een goede pony te vinden, maar na enige tijd viel het oog op een merrieveulen. De eigenaar had twee merrieveulens lopen, waarvan er één prachtig zwart panterbont was en de andere schabrakbont zonder vlekken. Beiden waren net gespeend, het miezerde en ze zagen er door hun ruige vacht er niet echt geweldig uit. Op het eerste gezicht viel ik direkt voor de kleur van de panterbonte merrie, maar toen de veulens aangespoord werden om te gaan draven werd al snel duidelijk dat ik niet voor de kleur moest gaan. Ik viel voor de super beweging van Twinkie, ze bleef draven, gewoon geweldig, de koop was snel gesloten en zo kwam de schabrakbonte Twinkie van Veldzicht eind 2003 bij ons.

Dat Twinkie inderdaad een goede keus was geweest bleek wel uit het feit dat ze in 2004 tot Jeugdkampioene uitgeroepen werd bij het Nederlandse Appaloosa Stamboek. Maar liefst 55 één- en tweejarige deden deze dag mee, we waren dan ook compleet verrast.

 

Twinny (zoals ze bij ons genoemd wordt) was echter nog maar een veulen en dat betekende dat we nog niet konden fokken.

In het voorjaar van 2004 werd ons een hoogdrachtige pony aangeboden. Dit was natuurlijk heel verleidelijk en als je dan je trailer meeneemt wanneer je gaat kijken weet je eigenlijk wel dat je de pony mee terugneemt! En zo kwam Sindie bij ons.

Met Twinny en Sindie hopen we een goede fokkerij op te zetten. 

 

De Stalnaam voor onze mini en kleine maat Appaloosa fokkerij is: Stal van het Bovenland. Genoemd naar het land waar de pony´s op grazen. Dit land is gelegen aan de dijk van de polder en wordt hierdoor het Bovenland genoemd.

 

 

Twinky van Veldzicht en Sindie 

Terug